SUSIJENGI OLI SHOKEERATA KORIPALLOILEVAN MAAILMAN - ”NIIN äLYTTöMäN YLPEä TäSTä JOUKKUEESTA”

Susijengi oli lähellä shokeerata koko koripalloilevaa maailmaa lauantai-illan olympiakarsintojen semifinaalissa Valenciassa.

Hengen päälle saanut Susijengi kohosi 11 pisteen takaa parhaimmillaan viiden pisteen johtoon ja pakotti Euroopan mestari Espanjan käyttämään kaikki keinot työkalupakistaan yltääkseen 81-74 (38-30) -kotivoittoon.

Kaksi vuotta sitten Berliinissä Susijengi ei löytänyt hurmoksellisen avauspuoliskon jälkeen aseita katkaisemaan Espanjan karkumatkaa. Olympiakarsintojen semifinaalissakin näytti hetken toisella jaksolla huolestuttavalta, mutta pukukopista palasi sisuuntunut Susijengi, jonka sähäkkä puolustus ja ennakkoluuloton hyökkäys saivat espanjalaiset näkemään painajaisia kesken ottelun.

Samaan aikaan Espanja oli täsmälleen niin kokenut joukkue kuin kahden vuoden takainen Euroopan mestaruus näyttää. Aivan kuten Susijengi torstaina Puolaa vastaan, Espanja tiivisti rotaatiotaan ja keskittyi pelaamaan vahvuuksillaan.

Vaikka Elias Valtonen ja Miro Little pitivät Lorenzo Brownin erinomaisesti kurissa, oli Brown keskeisessä roolissa luomassa Willy Hernangomezille mahdollisuuden viimeisen kahden minuutin vapauttaviin koreihin. Ja kun Espanja sai jalan oven väliin, se ei sitä enää luovuttanut, vaan teki tehtävänsä.

Willy Hernangomez oli ottelun ehdoton hahmo. Eleettömän tyylikäs, korkealla koripallo-ÄO:lla jatkuvaa pikkukiusaa vastustajalle tekevä Big Willy nosteli ja käänteli ketteränä 28 pistettä, joista vapaaheittoviivalta mainioin tarkkuuksin 12/15.

Hernangomezin lisäksi Espanjan kolmen vahvan trion muodostivat pallovarma ja Espanjan joukkuehyökkäystä kauniisti pyörittänyt Lorenzo Brown sekä Memphis Grizzliesissä taaloja vuoleva Santi Aldama, joka odotti kärsivällisesti omaa paikkaansa, koppasi nappisyötöt ja murjoi donkit koriin tai upotti kolmosia.

Toistonkin uhalla on alleviivattava, että Susijengi oli lähellä jättiyllätystään ennen kaikkea kollektiivina: Micke Jantusen kansainvälisen kärkitason pelikovuus ja -valmius, Edon Maxhunin pallovarmuus ja pelirohkeus, Miro Littlen ja Miikka Muurisen väläytykset potentiaalistaan. Jokainen joukkueen jäsen enemmän kuin täytti roolinsa lauman osana. Ja Espanjan kaltaiset joukkueet kaatuvat vain, jos pelataan yhdessä.

- Niin älyttömän ylpeä tästä joukkueesta kuin vain voi olla. Katsoo nyt vaikka Andre Gustavsoniakin, jota ei yhtään kiinnostanut, kuka kentällä on edessä. Joka jätkä antoi tänään kaikkensa ja sen ansiosta me pelattiin yksi Susijengin historian parhaista peleistä, joukkueen kapteeni Sasu Salin korostaa Koripalloliiton tiedotteessa.

Yksilötasolla Susijengin illan hahmo oli vuoden verran taukoa peleistä pitänyt, vasta ammattilaisuransa aloittavat Andre Gustavson, joka säkitti 15 pistettä täydellisellä heittotarkkuudella (2p 6/6, vapaaheitot 3/3) ja sai mitä ilmeisimmin espanjayleisön googlailemaan nimeään kesken ottelun.

Gustavson osoitti turnauksen aikana, että hänestä on tulossa Susijengille lähivuosiksi erinomainen monitoimiase.

- Me yritettiin pelata Susijengi-palloa. Me halutaan pelata meidän omaa korista. Ei pitäisi hirveästi vaikuttaa, ketä vastaan pelataan. Halutaan olla inhottavia ja nopeita ja tehdä nopeita päätöksiä, etenkin kun Espanjalla on vähän enemmän ikää kuin meillä. Eri äijät onnistuu eri päivinä ja tänään oli mun vuoro nousta esille, Gustavson kuittaa upean iltapuhteensa.

Päävalmentaja Lassi Tuovi oli syystäkin ylpeä omistaan.

- Kentällä oli tänään kaksi joukkuetta, jotka ansaitsivat voiton. Espanja oli tänään täsmälleen kotiyleisönsä verran parempi. Harmittaa, mutta ennenkin on harmittanut, ja harmituksesta on löytynyt kultareunus. Tämän turnauksen myötä oli myös ilo antaa yleisölle uusia nimiä, joista puhua.

Lähde: Koripalloliiton tiedote. Kuva: FIBA

Lue myös: Susijengi pelasi upeasti - ei riittänyt

2024-07-07T05:41:23Z dg43tfdfdgfd