YLE: URHEILUSELOSTAJA TAPIO SUOMINEN ON KUOLLUT 60-VUOTIAANA

Heli Laakkonen, Paavali Pastila

Urheiluselostajana uransa tehnyt Tapio Suominen on kuollut 60-vuotiaana, kertoo Yle.

Ylessä vuosikymmenien uran toimittajana ja selostajana tehnyt Suominen kuoli tapaturmaisesti keskiviikkoaamuna Parolassa. Asian vahvisti Ylelle Suomisen lähipiiri.

Suominen työskenteli Ylellä vuosina 1988-2018. Ylen mukaan hänet muistetaan parhaiten jalkapallo-, yleisurheilu- ja hiihtoselostuksista. Suominen myös muun muassa juonsi Urheiluruutua ja Ylen tapahtumalähetyksiä.

Ylen mukaan Suomisen viimeisiksi arvokisoiksi Ylellä jäivät hiihdon MM-kisat Lahdessa. Hänen viimeinen olympiaselostuksensa oli Rio de Janeiron kisojen golf vuonna 2016.

- Tapio Suominen oli oman sukupolvensa parhaita selostajia ja sen lisäksi uranuurtaja studioisäntänä. Hän osasi välittää tietoa ja tunnelmaa sekä johdattaa keskustelua erittäin ammattitaitoisesti ja asiantuntevasti, sanoo Yle Urheilun päällikkö Joose Palonen Ylen uutisessa.

Palosen mukaan moni suomalainen muistaa Suomisen varmasti vielä pitkään.

Yle kertoo, että Suominen kamppaili elämänsä viimeisen vuosikymmenen aikana mielenterveyden haasteiden kanssa. Hän kertoi haasteista avoimesti julkisuudessa.

Suominen oli yhden aikuisen tyttären isä.

Kaj Kunnas: Hän oli hyvä ystävä

Lämminhenkinen, toiset huomioonottava, osaava ja monipuolinen. Muun muassa näillä sanoilla konkariurheilutoimittaja Kaj Kunnas kuvailee entistä kollegaansa Tapio Suomista.

Suomisesta tuli muun muassa yhteisten arvokisakokemusten kautta tuttu työkaveri Kunnakselle, joka teki valtaosan urastaan Ylen ruotsinkielisessä urheilutoimituksessa.

- Hän oli hyvä ystävä, ja kun itse olen 61, niin siellähän me esimerkiksi lätkäkisoissa pyörittiin aika samoissa meiningeissä ja maisemissa, Pietarsaaren Jaron jalkapallo-ottelusta tavoitettu Kunnas kertoi STT:lle.

Kunnaksen mukaan Suominen osasi elää urheilutoimittajan arjessa taitavasti hetkessä.

- Ainahan valmisteluissa tehdään kysymyksiä ja hahmotelmia, mutta sitten itse tilanne voi olla aivan toinen. Suomi voi johtaa 5-1, mutta yhtäkkiä ollaan 5-6-tappiolla. Hän oli hyvä elämään hetkessä. Studioisäntänä hän otti studiovieraat loistavasti huomioon, Kunnas kuvailee.

Kunnas työskenteli Ylellä vuosina 1989-2017, joten työvuodet olivat Suomisen kanssa lähes täsmälleen samat.

- Muistan aina esimerkiksi, miten hän sanoi jääkiekkolähetyksissä "selostajina Antero Mertaranta och på svenska Kaj Kunnas". Se oli semmoinen pieni asia, mutta hän huomioi senkin. Tällaisia lämpimiä ja arvostettavia muistoja tulee hänestä mieleen.

Viimeinen tapaaminen jalkapallopelissä

Kunnaksen ja Suomisen yhteydenpito jatkui myös yhteisten Yle-vuosien jälkeen.

- Viimeisen kerran tapasin "Tapsan" 25. toukokuuta, kun olimme katsomassa HJK:n ja Ilveksen ottelua. Lämminhenkisyys, humoristisuus ja veikeys olivat hänessä silloin vahvasti läsnä. Sellaisten asioiden kautta ihmisestä jää hyvä muisto, Kunnas sanoo.

----

Korjattu aiempaa uutista: Kunnas on 61-vuotias, ei syntynyt vuonna -61.

2024-07-24T14:22:11Z dg43tfdfdgfd